Το Δροβολοβό Καλαβρύτων τίμησε την μνήμη του Ιωάννου του Χρυσοστόμου στις 13 Νοεμβρίου

Στις 13 Νοεμβρίου ε.ε., ημέραν κατά την οποίαν η Εκκλησία μας τιμά την μνήμην του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ιερουργούντος του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Νικολάου Σωτηροπούλου «Εὐλογίαις καί Χάριτι Τοῦ τήν Γλῶτταν Χρυσορρήμονι», παρακολουθήσαμε στο Δροβολοβό Καλαβρύτων Θείαν Λειτουργίαν μετ’ Αρτοκλασίας. 

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, παρετηρήθη αθρόα προσέλευση ευλαβών προσκυνητών.

«Ἃμα τῷ πέρατι» της Ιερουργίας παρεσχέθη αφειδώλευτη φιλοξενία στα αρχοντικά των Δροβολοβιτών, όπου συν τοις άλλοις επεσημάνθη το γεγονός ότι για λίγες ώρες εζήσαμε την ομορφιάν μιας σπάνιας φθινοπωρινής ημέρας, εζήσαμε την αρμονίαν και τον ρυθμόν και προσεγγίσαμε το Μεγαλείον της Δημιουργίας.

Πέραν αυτού ενοιώσαμε αυθόρμητα την ανάγκην να πέμψουμε δέηση προς τον Άγιον, να γίνει οδηγός μας, προκειμένου – έστω και επ’ ελάχιστον – να προσεγγίσουμε τα Ίχνη των Ρημάτων Του, ώστε να αποφεύγουμε την λύση των προβλημάτων μας – οποιαδήποτε και αν είναι αυτά – με άστοχες ενέργειες, με ύβρεις, απειλές, βωμολοχίες και γενικά με φραστικήν βίαν και αμετροέπειαν, οι οποίες υποβαθμίζουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, ενώ έχουμε στη διάθεσή μας μίαν Γλώσσαν, δια της οποίας μπορούμε να αποκαλύψουμε τον πνευματικόν και ψυχικόν μας κόσμον με περίσσιαν άνεση.

Τον δρόμον άνοιξεν ο ίδιος ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ένας εκ «τῶν Τριῶν Μεγίστων Φωστήρων τῆς Τρισηλίου Θεότητος», τους οποίους τιμούμε και ως προστάτες της Παιδείας μας.

Η Γλώσσα μας, η Ελληνική Γλώσσα, είναι μία από τις πλουσιότερες γλώσσες του κόσμου, για την πλούσια εκφραστικότητά της, καθώς και για την μεγάλην παραγωγικήν της δύναμη.

Ακόμη πρέπει να λεχθεί εδώ πως:

[Μία επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στην Καλιφόρνια της Αμερικής στο Πανεπιστήμιον Ιρβάϊν υπό την γλωσσολόγον Ελληνίστριαν κα Μαριάν Μακντόναλντ συγκεντρώνει τις γλώσσες όλου του κόσμου και τις αποθησαυρίζει σ’ έναν υπολογιστήν, που ονομάζει «Ίβικον». Κατά την εργασίαν αυτήν έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 70.000.000 λεκτικοί τύποι της Ελληνικής Γλώσσας.

Η κα Μαριάν Μακντόναλντ Αμερικανίδα πολίτις, Ιρλανδικής καταγωγής, έχει ωφελήσει το Έθνος μας, όσον δεν θα μπορούσαν ποτέ να ονειρευτούν ότι μπορούν όλες οι Ακαδημίες κ.λπ. Ανέβασε στο INTERNET όλην την γραμματείαν από τον Όμηρον έως το Βυζάντιον.

Ο δε καθηγητής Μπρούνερ, που εποπτεύει τον υπολογιστήν, είπε το εξής καταπληκτικόν και αληθινόν: «Αν μας ερωτήσουν, γιατί ξοδεύουμε τόσα χρήματα για να αποθησαυρίσουμε την Ελληνικήν Γλώσσαν, θα τους απαντούσαμε: πως είναι η Γλώσσα των προγόνων μας»] (Καραβά-Γαλάνη Μαρία, Φιλόλογος Λυκειάρχης, Ερευνήτρια της Ελληνικής Γλώσσας). Η λύση των προβλημάτων είναι εύκολη, αρκεί να υπάρχει όμορφος ψυχικός κόσμος, ποιοτικός λόγος, σεβασμός στη Γλώσσα μας, στην Ελληνικήν Γλώσσαν.

Να μην προσπαθούμε κάθε φορά να περιθωριοποιούμε την γνώμην των συνανθρώπων μας, όποια και αν είναι αυτή, όπως δυστυχώς πράττουν ορισμένοι δοκησίσοφοι και μάλιστα μέσω διαδικτύου. Επιβάλλεται οπωσδήποτε να κάνουμε σωστή, ωφέλιμη χρήση των τεχνικών μέσων και ειδικότερα του διαδικτύου, για να μην επαληθευθεί η προειδοποίηση του Ralf Emerson ότι τα «τεχνουργήματα ανέβηκαν στη σέλα και ιππεύουν τον άνθρωπον». 

Πέραν όλων των ανωτέρω και ύστερα απ’ αυτά, θεωρώ φρόνιμον να επισημάνω και το γεγονός ότι παρέλκει κάθε συζήτηση, η οποία έχει ως στόχον την εισαγωγήν και την διδασκαλίαν στα Πανεπιστήμιά μας συνονθυλευμάτων από ξένα γλωσσικά ιδιώματα. 

  Όταν φωτιζόμεθα από τον ήλιον, δεν μας χρειάζονται σφερδούκλια.     

Σχετικές δημοσιεύσεις